联络我们的专业团队

Adakah anda pernah merasa takut untuk berhenti di tepi jalan dari cermin depan yang pecah? Sekiranya anda belum mengalaminya, insiden ini ialah jauh lebih biasa daripada yang anda fikirkan! Punca yang biasa berlaku ialah serpihan serpihan terbang yang kecil seperti kerikil atau bahagian kereta yang dilemparkan oleh kereta atau trak yang bergerak. Inilah sebabnya mengapa tidak kira anda seorang pemandu yang berhati-hati atau tidak, kerosakan cermin depan tidak dapat dielakkan dan tidak ada pemandu!

Itulah sebabnya mempunyai insurans kenderaan yang sah adalah suatu keharusan bagi kebanyakan pemandu sekiranya mereka ingin mengelakkan bil pembaikan atau penggantian cermin depan yang besar. Walau bagaimanapun, inilah hasilnya – kebanyakan pemandu Malaysia tidak menyedari bahawa rancangan insurans kereta mereka tidak menanggung kos pembaikan atau penggantian cermin depan dan tingkap kaca kereta mereka! Ini sebenarnya kejutan yang sangat buruk bagi banyak pemandu di jalan raya.

Apa sebenarnya perlindungan insurans cermin depan?

Insurans cermin depan sering menjadi sebahagian daripada liputan tambahan pada polisi insurans kereta utama anda. Bentuk liputan ini merangkumi cermin depan dan belakang anda, semua tingkap pintu dan tingkap kaca sunroof.

Sebenarnya, anda harus melihat polisi insurans kereta anda dan mencari “Endorsement 89” – ini adalah bahagian liputan tambahan yang secara khusus berlaku untuk pecahan kaca di kaca depan, tingkap dan pelindung matahari. Sentiasa pastikan liputan tambahan anda merangkumi klausa ini untuk melindungi cermin depan kereta anda!

Pada bentuk termudah mereka, insurans cermin depan meliputi kos yang diperlukan untuk membaiki atau mengganti bahagian kaca ini sekiranya ia rosak. Dengan liputan tambahan ini, anda dapat mengelakkan membayar kos pembaikan dan penggantian dari poket anda!

Sebilangan besar pemandu, terutamanya jika anda sering bepergian di lebuh raya jarak jauh dan berkelajuan tinggi, akan menganggap ini berguna kerana boleh mengganti cermin depan anda, agak mahal kerana bahagian kereta anda yang paling mudah rosak kerana terbang objek adalah cermin depan anda!

Adakah layak mendapatkan dan menuntut insurans cermin depan kereta?

Sebilangan besar masa, liputan tambahan yang merangkumi cermin depan kereta anda akan dikenakan biaya sekitar 15% dari jumlah yang diinsuranskan untuk cermin depan anda. Contohnya, jika cermin depan kereta anda berharga RM 1,000 untuk diganti, anda perlu membayar tambahan RM 150 (15% dari RM 1,000) di atas premium insurans anda.

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti sejumlah besar kos tambahan untuk premium insurans kereta anda setiap tahun, berikut adalah penjelasan ringkas mengenai bagaimana insurans cermin depan kereta akan memberi manfaat kepada anda pada akhirnya:

Mengganti cermin depan kereta anda tanpa insurans cermin depan kereta

Walaupun anda berjaya menjimatkan RM150 untuk tahun ini, anda perlu mengeluarkan RM 1,000 sendiri! Walaupun anda biasanya dapat menuntut ini dari liputan kereta komprehensif biasa, ada tangkapan besar – anda akan kehilangan Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD) yang mungkin akan menaikkan kos insurans kereta anda di masa hadapan!

Menggantikan cermin depan kereta anda dengan insurans cermin depan kereta

Ya, anda perlu membelanjakan RM150 tambahan untuk cermin depan tahunan anda

perlindungan insurans – tetapi ini akan terbayar sekiranya cermin depan kereta anda rosak dan perlu diganti walaupun selepas 5 tahun!

Selain itu, anda seharusnya dapat membuat tuntutan dari perlindungan insurans cermin depan kereta tambahan tanpa mengubah NCD pada polisi insurans kereta utama anda!

Bagaimana anda dapat memastikan kereta anda mempunyai insurans cermin depan?

Ini sebenarnya proses yang sangat mudah – setiap kali anda memperbaharui insurans kereta anda (ingat, hanya perlindungan yang komprehensif), anda harus memberitahu ejen anda bahawa anda ingin menambahkan perlindungan ini ke polisi utama anda. Sekiranya anda memperbaharui insurans kereta anda sendiri, sila ambil perhatian untuk memasukkannya ke dalam polisi anda yang seterusnya! Walau bagaimanapun, liputan tambahan ini juga dapat dilakukan pada bila-bila masa! Anda juga harus meluangkan masa ini untuk memeriksa jenis rancangan polisi insurans kereta yang sedang anda gunakan. Ia biasanya termasuk dalam kategori berikut:

Perlindungan pihak ketiga: Polisi insurans anda akan membayar ganti rugi yang disebabkan oleh orang lain, seperti kerosakan pada kereta atau harta benda mereka, kecederaan dan kematian badan mereka.

Pihak ketiga, kebakaran dan kecurian: Di sinilah polisi insurans anda tidak hanya merangkumi semua perkara yang dilindungi oleh polisi pihak ketiga, tetapi juga kos kerosakan kenderaan anda sendiri akibat kebakaran dan kecurian.

Perlindungan komprehensif: Ini adalah jenis polisi insurans kereta yang paling komprehensif di mana ia merangkumi semua perkara di atas, dan juga melindungi kerugian dan kerosakan kenderaan anda sendiri akibat kemalangan. Satu-satunya jenis pelan insurans kereta yang menawarkan penutup cermin depan.

Dokumen apa yang anda perlukan untuk tuntutan insurans cermin depan kereta?

Untuk kenderaan persendirian

   • Kad Pengenalan dan Lesen Pemilik

   • Kad Pengenalan dan Lesen Pemandu Kenderaan semasa insiden berlaku (sekiranya berkaitan)

   • Cover note Insurans atau Polisi Insurans

   • Geran Kenderaan atau Perakuan Pendaftaran Kenderaan

  Untuk kenderaan berdaftar syarikat

    • IC Pemandu yang dibenarkan dan Lesen Memandu (GDL diperlukan untuk kenderaan membawa barang)

    • Cover note Insurans atau Polisi Insurans

    • Geran Kenderaan atau Perakuan Pendaftaran Kenderaan

    • Pendaftaran Perniagaan SSM

    • Cop Syarikat

   相关文章

   发表评论